Sukan

Siapa Pemain Bolasepak Paling Kaya di dunia? Bukan Messi,C.Ronaldo atau Neymar.

Apabila kita bercakap tentang pemain bola sepak terkaya di dunia, tentu kita akan terfikir tentang Lionel Messi, Neymar atau Cristiano Ronaldo – atau mungkin hanya seorang pemain yang hebat untuk bermain di kelab Gergasi Eropah. Alexis Sanchez memperoleh £ 350,000 seminggu di Old Trafford iaitu gaji tertinggi dalam Liga Perdana Inggeris, manakala Aaron Ramsey akan dibayar £400,000 setiap minggu di Juventus. Pada hakikatnya, pemain bola sepak terkaya di dunia adalah pemain simpanan Leicester City berusia 20 tahun, Faiq Bolkiah.

Pemain tengah akademi Leicester berusia 20 tahun ini adalah pemain yang paling kaya di dunia, walaupun dia belum membuat penampilan untuk skuad Senior Foxes.

.

Anak saudara kepada Sultan Hasanal Bolkiah Brunei, anak muda yang berbakat ini dikatakan memiliki aset bernilai kira-kira £15 Billion – jauh melangkaui nilai kekayaan bersih C. Ronaldo yang dikatakan di antara £ 200 juta dan £ 250 juta.

Faiq Bolkiah telah melakukan perjanjian dengan akademi Foxes, yang pertama kali menandatangani kontrak profesional tiga tahun pada Mac 2016. Dia belum membuat penampilan pasukan pertama dengan Leicester, dan tidak banyak diketahui tentang penglibatannya dengan pasukan simpanan.

Dianggap sebagai pemain tengah berbakat, Bolkiah – yang dilahirkan di Los Angeles boleh memilih untuk mewakili pasukan kebangsaan Amerika Syarikat tetapi memilih bermain untuk Brunei – memulakan karier beliau di AFC Newbury. Pada tahun 2009, beliau menyertai pasukan remana di Southampton dan tinggal di sana selama empat tahun sebelum beralih ke Arsenal selepas Gunners menawarkannya satu percubaan pada 2013.

Dengan pasukan remaja Gunners, Bolkiah bertanding dalam Piala Lion City 2013 dan menjaringka satu gol dan menarik perhatian Chelsea, yang menawarkan kontrak dua tahun yang ditandatangani.

Selepas hanya setahun dengan pasukan simpanan Chelsea di mana dia mungkin kecewa dengan kekurangan masa permainan, dia berpindah ke Leicester dalam kontrak selama tiga tahun pada 2016 – di mana dia kekal sehingga sekarang.

Butir-butir lengkap tentang Bolkiah di Leicester tidak banyak, yang hanya dipaparkan untuk pasukan simpanan mereka dan tidak pernah disebut sebagai pengganti dalam perlawanan pasukan utama.

Dia mempunyai 122,000 pengikut di Instagram dan menggambarkan dirinya sebagai atlit profesional Leicester. Menurut bio beliau, beliau ditaja oleh Nike dan aktif dalam pasukan itu. Beliau juga telah membuat debut antarabangsa penuhnya dengan Brunei, yang pertama mewakili negaranya di peringkat bawah-21 dan U-23 serta Sukan SEA 2015. Dia menjaringkan gol antarabangsa pertamanya dalam kejohanan itu, menjaringkan gol dalam perlawanan dimana Brunei tewas 1-2 kepada Timor Leste, dan sejak itu memperoleh lima penampilan lagi untuk skuad senior.

Walaupun tidak pernah membuat penampilan senior di peringkat kelab, dia mungkin telah membuat lebih banyak bermain untuk pasukan simpanan Leicester daripada Ronaldo dan Messi telah memperoleh sepanjang karier bola sepak mereka.

Adik lelaki Sultan Brunei – Jefri Bolkiah – dilaporkan menghabiskan kira-kira £ 7 bilion dalam 15 tahun sebagai ketua Agensi Pelaburan Brunei. Putera Jefri Bolkiah dikenali setelah isu kemewaha nya yang menghabiskan sehingga £35m sebulan untuk barangan mewah seperti kereta, jam tangan dan pen emas putih. Beliau mempunyai koleksi kereta elit yang termasuk Bentley, Ferrari dan Rolls-Royce.

Salah satu peristiwa paling diingatu ialah detik-detik Putera Jefri terbangkan Michael Jackson untuk mengadakan konsert solo peribadi untuk ulang tahun ke-50nya. Putera Jefri telah mendapat reputasi sebagai putera yang boris yang terkenal selama bertahun-tahun manakala anak muda Faiq Bolkiah berkongsi sebahagian besar kekayaannya yang mewah, walaubagaimanpun, pemain muda Leicester itu dikatakan rendah diri dan berminat untuk memberi tumpuan kepada kerjaya bola sepaknya kerana cinta terhadap sukan ini dan bukan untuk gaya hidup glamor yang dikaitkan dengannya. “Ibu bapa saya sentiasa menyokong saya untuk mencapai impian saya sebagai pemain bola sepak,” kata Faiq Bolkiah mengenai kerjaya kepada The Mirror UK. “Mereka melatih saya baik secara psikologi dan fizikal sepanjang zaman kanak-kanak, jadi saya harus mengatakan mereka adalah “Role model” saya.”

Leave a Reply

Theme by Anders Norén